Balanç del 2022 – un any sec i càlid

Tercer any de funcionament de l’estació d’Oló Temps, el qual el balanç ha estat molt negatiu pel que fa a la precipitació. Continuem amb l’episodi de sequera arreu del país que ja arrossegavem del 2021. I així ho demostra una molt baixa pluviometria registrada aquest any, entre 360-385 l/m2, en funció de la zona registrada del poble. Això fa que sigui el tercer any més sec de tots els registres que disposem (des de 1977), només superat pel 2007 i 2006 respectivament.

També hem tingut un estiu dur, passant per 3 onades de calor. Tot i que no s’han registrat temperatures extremes, sí que s’han mantingut altes i sostingudes durant dies.  La tardor ha continuat seca i amb temperatures també més elevades del què tocaria. Aquest 2022 ha estat 1.4ºC més càlid que l’anterior, amb una temperatura mitjana de 15ºC, quan el 2021 va ser de 13.6ºC i el 2020 de 13.9ºC. Així, podem concloure que ha estat un any notablement més càild i rigurosament sec.

Taula resum de les dades més destacables de 2022:

A continuació es resumeixen les dades més destacables:

Temperatura mitjana:15.0 ºC
Temperatura màxima:39.4 ºC
Temperatura mínima:-5.7 ºC
Precipitació acumulada:358,5 l/m2
Ratxa màxima de vent:62,8 Km/h

Balanç del 2021 – Resum dels registres

Dos anys ja de funcionament de l’estació d’Oló Temps, en el que hem viscut dos anys molt diferents pel que fa a precipitació. Així com al 2020 es va resgistrar una precipitació força per sobre de la mitjana, aquest passat 2021 ens hem quedat curts. Pluges irregulars i mal repartides. Tan mal repartides que al setembre, per exemple, va caure un aiguat que va deixar 82 litres en tan sols una hora i mitja, i el dia següent en van caure 36 més en una altra forta i breu tempesta. Veniem d’una important absència de precipitacions, en la que només portavem acumulats 250 litres de gener a agost. La tardor va tornar a ser més seca del que hauria de ser, i al desembre no va ni arribar a ploure (precipitació acumulada referent només a la boira i la humitat).

L’any però començava amb una onada d’aire fred que va deixar una temperatura mínima absoluta de -7 ºC el Dia de Reis. Aquesta onada d’aire fred va precedir el Temporal Filomena: un altre episodi semblant al Glòria de l’any anterior, però que aquí no va agafar tant de ple. Aquest temporal, però, va fer història a molts punts de Catalunya, deixant nevades amb gruixos importantíssims, de més de mig metre, a cotes molt baixes i a molts punts del territori. A Oló va passar en forma d’enfarinada que, posteriorment, deixà pas a la pluja.

L’any l’hem acabat amb una altra anomalía meteorològica: un important augment de la temperatura que ens acompanyà durant l’última setmana i els primers dies del 2022.

Aquí podeu observar la taula-resum del 2021:

A continuació es resumeixen les dades més destacables de l’any:

Temperatura mitjana:13.6 ºC
Temperatura màxima:40,1 ºC
Temperatura mínima:-7.0 ºC
Precipitació acumulada:541.5 l/m2
Ratxa màxima de vent:62,8 Km/h

Cal tenir en compte, també, que les dades obtingudes es registren a una localització concreta del poble. S’ha d’assumir que hi pot haver diferències amb valors obtinguts per altres observadors. Per exemple, la precipitació en dies de tempesta acostuma a variar d’algun litre entre diferents punts del poble. Les temperatures també poden registrar una petita diferència degut a l’altura, exposició o ubicació del sensor. Pel què fa al vent, depèn totalment de la ubicació. En el cas del sensor d’Oló Temps, queda força arrecerat dels vents de Nord i Oest. Potser per aquest motiu, la taula mostra un predomini del vent de Sud-Est.

I finalment, agraïr a tothom qui participeu d’alguna manera o altra a fer viu i dinàmic aquest projecte. Com els que compartiu publicacions d’Instagram, comenteu els valors diaris, debatiu i especuleu pels xats i al carrer…us animo a seguir-ho fent. Gràcies!

Dani Sala

Intensa tempesta passa sobre Oló

Portavem ja molt de temps patint una acusada absència de precipitació. Tan sols uns 250 litres des de gener fins a l’agost.

Ahir, tarda del dia 9 de setembre del 2021, una intensa tempesta va passar sobre Oló, deixant 82 litres al centre del poble en només una hora i mitja. Una tempesta que en primera instància havia de passar ràpid, segons les imatges del radar, però que, a diferència d’altres poblacions de l’entorn, hi va quedar encallat un dels nuclis tempestuosos. Aquest fet va provocar que la pluja sigués intensa i abundant durant gairebé tot el període. L’aigua baixava en abundància pels carrers i les clavagueres tenien dificultats per absorbir-ne tal quantitat. La Riera d’Oló va passar d’estar eixuta a desbordar. També cal remarcar que va ser una tempesta força homogència a tot el nucli habitat, contrastant els litres caiguts entre altres punts del poble, fet que no és tant habitual en tempestes d’aquestes característiques.

Episodis com aquest són ocasionals i ja n’hi ha hagut d’altres en el passat, però, actualment, també són evidents les irregularitats del clima. Partiem d’una important sequera, i en tan sol una hora i mitja va ploure una tercera part del que havia plogut en vuit mesos. Malauradament, sembla que el canvi climàtic ens portarà a viure amb més freqüència aquests extrems.

Dani Sala

Balanç del 2020 – Resum dels registres

Aquest passat 2020 ha estat l’any en què s’ha iniciat el projecte d’Oló Temps. Un servei que es va inaugurar per l’assenyalada data de Sant Sebastià, la Festa Major d’hivern al nostre poble, i que va coincidir amb l’arribada del Temporal Glòria. Durant aquest primer any, s’ha anat fent créixer el projecte, a través de les múltiples opcions de consulta que ofereix el portal web i, molt especialment, el compte d’Instagram, on una elevada quantitat de seguidors ha anat compartint les seves publicacions.

Així doncs, després de tot un any amb l’estació meteorològica automàtica d’Oló Temps recollint dades constantment, ja es té a disposició el resum dels registres obtinguts. La següent taula en mostra els valors per mes. A la útima fila s’hi poden observar dades com les mitjanes i rècords mensuals de temperatura, vent i el total de precipitació.

Com a dades més destacables, podem resumir-les així:

Temperatura mitjana:13.9 ºC
Temperatura màxima:38.1 ºC
Temperatura mínima:-4.3 ºC
Precipitació:939.4 l/m2
Ràtxa màxima de vent:72.4 Km/h

Cal tenir en compte també, que les dades obtingudes es registren a una localització concreta del poble. S’ha d’assumir que hi pot haver diferències amb valors obtinguts per altres observadors. Per exemple, la precipitació en dies de tempesta acostuma a variar d’algun litre entre diferents punts del poble. Les temperatures també poden registrar una petita diferència degut a l’altura, exposició o com d’arrecerat està ubicat el sensor. Pel què fa al vent, depèn totalment de la ubicació. En el cas del sensor d’Oló Temps, queda força arrecerat dels vents de Nord i Oest. Potser per aquest motiu, la taula mostra un predomini del vent de Sud-Est.

Ja tenim doncs, el primer resum anual d’Oló Temps. Com més dades s’obtinguin, més clar tindrem quin és el clima que ens envolta i cap on evoluciona.

I finalment, agraïr a tots els seguidors que han participat d’alguna manera o altra a fer viu i dinàmic aquest projecte. Tant els que heu comentat els valors diaris, debatent i especulant pels xats i compartit publicacions d’Instagram…us animo a seguir-ho fent. Gràcies!

Dani Sala