Intensa tempesta passa sobre Oló

Portavem ja molt de temps patint una acusada absència de precipitació. Tan sols uns 250 litres des de gener fins a l’agost.

Ahir, tarda del dia 9 de setembre del 2021, una intensa tempesta va passar sobre Oló, deixant 82 litres al centre del poble en només una hora i mitja. Una tempesta que en primera instància havia de passar ràpid, segons les imatges del radar, però que, a diferència d’altres poblacions de l’entorn, hi va quedar encallat un dels nuclis tempestuosos. Aquest fet va provocar que la pluja sigués intensa i abundant durant gairebé tot el període. L’aigua baixava en abundància pels carrers i les clavagueres tenien dificultats per absorbir-ne tal quantitat. La Riera d’Oló va passar d’estar eixuta a desbordar. També cal remarcar que va ser una tempesta força homogència a tot el nucli habitat, contrastant els litres caiguts entre altres punts del poble, fet que no és tant habitual en tempestes d’aquestes característiques.

Episodis com aquest són ocasionals i ja n’hi ha hagut d’altres en el passat, però, actualment, també són evidents les irregularitats del clima. Partiem d’una important sequera, i en tan sol una hora i mitja va ploure una tercera part del que havia plogut en vuit mesos. Malauradament, sembla que el canvi climàtic ens portarà a viure amb més freqüència aquests extrems.

Dani Sala

Balanç del 2020 – Resum dels registres

Aquest passat 2020 ha estat l’any en què s’ha iniciat el projecte d’Oló Temps. Un servei que es va inaugurar per l’assenyalada data de Sant Sebastià, la Festa Major d’hivern al nostre poble, i que va coincidir amb l’arribada del Temporal Glòria. Durant aquest primer any, s’ha anat fent créixer el projecte, a través de les múltiples opcions de consulta que ofereix el portal web i, molt especialment, el compte d’Instagram, on una elevada quantitat de seguidors ha anat compartint les seves publicacions.

Així doncs, després de tot un any amb l’estació meteorològica automàtica d’Oló Temps recollint dades constantment, ja es té a disposició el resum dels registres obtinguts. La següent taula en mostra els valors per mes. A la útima fila s’hi poden observar dades com les mitjanes i rècords mensuals de temperatura, vent i el total de precipitació.

Com a dades més destacables, podem resumir-les així:

Temperatura mitjana:13.9 ºC
Temperatura màxima:38.1 ºC
Temperatura mínima:-4.3 ºC
Precipitació:939.4 l/m2
Ràtxa màxima de vent:72.4 Km/h

Cal tenir en compte també, que les dades obtingudes es registren a una localització concreta del poble. S’ha d’assumir que hi pot haver diferències amb valors obtinguts per altres observadors. Per exemple, la precipitació en dies de tempesta acostuma a variar d’algun litre entre diferents punts del poble. Les temperatures també poden registrar una petita diferència degut a l’altura, exposició o com d’arrecerat està ubicat el sensor. Pel què fa al vent, depèn totalment de la ubicació. En el cas del sensor d’Oló Temps, queda força arrecerat dels vents de Nord i Oest. Potser per aquest motiu, la taula mostra un predomini del vent de Sud-Est.

Ja tenim doncs, el primer resum anual d’Oló Temps. Com més dades s’obtinguin, més clar tindrem quin és el clima que ens envolta i cap on evoluciona.

I finalment, agraïr a tots els seguidors que han participat d’alguna manera o altra a fer viu i dinàmic aquest projecte. Tant els que heu comentat els valors diaris, debatent i especulant pels xats i compartit publicacions d’Instagram…us animo a seguir-ho fent. Gràcies!

Dani Sala