Tercer any de funcionament de l’estació d’Oló Temps, el qual el balanç ha estat molt negatiu pel que fa a la precipitació. Continuem amb l’episodi de sequera arreu del país que ja arrossegavem del 2021. I així ho demostra una molt baixa pluviometria registrada aquest any, entre 360-385 l/m2, en funció de la zona registrada del poble. Això fa que sigui el tercer any més sec de tots els registres que disposem (des de 1977), només superat pel 2007 i 2006 respectivament.
També hem tingut un estiu dur, passant per 3 onades de calor. Tot i que no s’han registrat temperatures extremes, sí que s’han mantingut altes i sostingudes durant dies. La tardor ha continuat seca i amb temperatures també més elevades del què tocaria. Aquest 2022 ha estat 1.4ºC més càlid que l’anterior, amb una temperatura mitjana de 15ºC, quan el 2021 va ser de 13.6ºC i el 2020 de 13.9ºC. Així, podem concloure que ha estat un any notablement més càild i rigurosament sec.
Taula resum de les dades més destacables de 2022:
A continuació es resumeixen les dades més destacables:
Dos anys ja de funcionament de l’estació d’Oló Temps, en el que hem viscut dos anys molt diferents pel que fa a precipitació. Així com al 2020 es va resgistrar una precipitació força per sobre de la mitjana, aquest passat 2021 ens hem quedat curts. Pluges irregulars i mal repartides. Tan mal repartides que al setembre, per exemple, va caure un aiguat que va deixar 82 litres en tan sols una hora i mitja, i el dia següent en van caure 36 més en una altra forta i breu tempesta. Veniem d’una important absència de precipitacions, en la que només portavem acumulats 250 litres de gener a agost. La tardor va tornar a ser més seca del que hauria de ser, i al desembre no va ni arribar a ploure (precipitació acumulada referent només a la boira i la humitat).
L’any però començava amb una onada d’aire fred que va deixar una temperatura mínima absoluta de -7 ºC el Dia de Reis. Aquesta onada d’aire fred va precedir el Temporal Filomena: un altre episodi semblant al Glòria de l’any anterior, però que aquí no va agafar tant de ple. Aquest temporal, però, va fer història a molts punts de Catalunya, deixant nevades amb gruixos importantíssims, de més de mig metre, a cotes molt baixes i a molts punts del territori. A Oló va passar en forma d’enfarinada que, posteriorment, deixà pas a la pluja.
L’any l’hem acabat amb una altra anomalía meteorològica: un important augment de la temperatura que ens acompanyà durant l’última setmana i els primers dies del 2022.
Aquí podeu observar la taula-resum del 2021:
A continuació es resumeixen les dades més destacables de l’any:
Temperatura mitjana:
13.6 ºC
Temperatura màxima:
40,1 ºC
Temperatura mínima:
-7.0 ºC
Precipitació acumulada:
541.5 l/m2
Ratxa màxima de vent:
62,8 Km/h
Cal tenir en compte, també, que les dades obtingudes es registren a una localització concreta del poble. S’ha d’assumir que hi pot haver diferències amb valors obtinguts per altres observadors. Per exemple, la precipitació en dies de tempesta acostuma a variar d’algun litre entre diferents punts del poble. Les temperatures també poden registrar una petita diferència degut a l’altura, exposició o ubicació del sensor. Pel què fa al vent, depèn totalment de la ubicació. En el cas del sensor d’Oló Temps, queda força arrecerat dels vents de Nord i Oest. Potser per aquest motiu, la taula mostra un predomini del vent de Sud-Est.
I finalment, agraïr a tothom qui participeu d’alguna manera o altra a fer viu i dinàmic aquest projecte. Com els que compartiu publicacions d’Instagram, comenteu els valors diaris, debatiu i especuleu pels xats i al carrer…us animo a seguir-ho fent. Gràcies!
Portavem ja molt de temps patint una acusada absència de precipitació. Tan sols uns 250 litres des de gener fins a l’agost.
Ahir, tarda del dia 9 de setembre del 2021, una intensa tempesta va passar sobre Oló, deixant 82 litres al centre del poble en només una hora i mitja. Una tempesta que en primera instància havia de passar ràpid, segons les imatges del radar, però que, a diferència d’altres poblacions de l’entorn, hi va quedar encallat un dels nuclis tempestuosos. Aquest fet va provocar que la pluja sigués intensa i abundant durant gairebé tot el període. L’aigua baixava en abundància pels carrers i les clavagueres tenien dificultats per absorbir-ne tal quantitat. La Riera d’Oló va passar d’estar eixuta a desbordar. També cal remarcar que va ser una tempesta força homogència a tot el nucli habitat, contrastant els litres caiguts entre altres punts del poble, fet que no és tant habitual en tempestes d’aquestes característiques.
Episodis com aquest són ocasionals i ja n’hi ha hagut d’altres en el passat, però, actualment, també són evidents les irregularitats del clima. Partiem d’una important sequera, i en tan sol una hora i mitja va ploure una tercera part del que havia plogut en vuit mesos. Malauradament, sembla que el canvi climàtic ens portarà a viure amb més freqüència aquests extrems.
Aquest passat 2020 ha estat l’any en què s’ha iniciat el projecte d’Oló Temps. Un servei que es va inaugurar per l’assenyalada data de Sant Sebastià, la Festa Major d’hivern al nostre poble, i que va coincidir amb l’arribada del Temporal Glòria. Durant aquest primer any, s’ha anat fent créixer el projecte, a través de les múltiples opcions de consulta que ofereix el portal web i, molt especialment, el compte d’Instagram, on una elevada quantitat de seguidors ha anat compartint les seves publicacions.
Així doncs, després de tot un any amb l’estació meteorològica automàtica d’Oló Temps recollint dades constantment, ja es té a disposició el resum dels registres obtinguts. La següent taula en mostra els valors per mes. A la útima fila s’hi poden observar dades com les mitjanes i rècords mensuals de temperatura, vent i el total de precipitació.
Com a dades més destacables, podem resumir-les així:
Temperatura mitjana:
13.9 ºC
Temperatura màxima:
38.1 ºC
Temperatura mínima:
-4.3 ºC
Precipitació:
939.4 l/m2
Ràtxa màxima de vent:
72.4 Km/h
Cal tenir en compte també, que les dades obtingudes es registren a una localització concreta del poble. S’ha d’assumir que hi pot haver diferències amb valors obtinguts per altres observadors. Per exemple, la precipitació en dies de tempesta acostuma a variar d’algun litre entre diferents punts del poble. Les temperatures també poden registrar una petita diferència degut a l’altura, exposició o com d’arrecerat està ubicat el sensor. Pel què fa al vent, depèn totalment de la ubicació. En el cas del sensor d’Oló Temps, queda força arrecerat dels vents de Nord i Oest. Potser per aquest motiu, la taula mostra un predomini del vent de Sud-Est.
Ja tenim doncs, el primer resum anual d’Oló Temps. Com més dades s’obtinguin, més clar tindrem quin és el clima que ens envolta i cap on evoluciona.
I finalment, agraïr a tots els seguidors que han participat d’alguna manera o altra a fer viu i dinàmic aquest projecte. Tant els que heu comentat els valors diaris, debatent i especulant pels xats i compartit publicacions d’Instagram…us animo a seguir-ho fent. Gràcies!
Aquest Febrer ens ha deixat uns registres força anormals. Hem tingut temperatures molt més altes del què tocava. Les temperatures màximes registrades a molts indrets de Catalunya, han sigut rècord absolut en un mes de Febrer.
A Oló, aquesta anomalía s’ha traduït en una temperatura màxima registrada de 21,4ºC, i tan sols una mínima de -1,1ºC. Hem tingut molts dies primaverals, fet que ha provocat que la floració s’hagi avançat uns dies. A banda de la temperatura, el Febrer d’enguany ha estat un mes sec, amb cap dia de pluja.
Tot i que hem gaudit de temperatures molt agradables, no han sigut les que tocaven per l’època, i el què s’ha d’esperar d’un Febrer és que faci fred. Hem de tenir en compte que aquests rècords arreu, ens mostren un cop més que el canvi climàtic progressa amb força i viurem contrastos i extrems amb més freqüència, tal com ens va mostrar el Gener amb el Temporal Glòria.
Sembla ser que el temporal Glòria dóna per finalitzat el seu pas per Catalunya. Ens ha deixat imatges impactants a tot el territori, i és que ha estat un temporal de primer nivell, en el qual, fins i tot, s’han hagut de lamentar pèrdues humanes. Una mar extremadament agitada al llarg de tota la costa. Vents fortíssims i sostinguts amb puntes molt elevades. Quantitats absolutament anormals de pluja en un mes de Gener. Cabals importants en rius i pantans. Desbordaments de rius com el Ter, la Tordera… Nevades a costes mitges en un primer moment i molt abundats sobretot al Pirineu Oriental. Una prolongació del temporal de fins a 4 dies, ha fet que tots els fenòmens adquiríssin una gran magnitud, causant multitud de danys i incidències arreu: talls de llum, comunicacions afectades, platges desaparegudes, infrastuctures malmeses, importantíssimes afectacions al Delta de l’Ebre, i un llarg etcètera. Una situació excepcional que ha obligat a les autoritats a prendre mesures com confinaments en poblacions susceptibles d’inundacions, alertes i recomanacions constants a la població pel vent, pluja, neu i estat de la mar. Sens dubte un temporal que quedarà a la memòria.
Pel què fa al nostre poble, el balanç final del temporal ens dóna quantitats de pluja de fins a 141 litres dins del poble, amb petites diferències entre els seus extrems. Destacable ha estat també el vent, el qual la ratxa més alta registrada ha estat de 72km/h al Torrent Gros, el dia de Sant Sebastià al vespre. La neu no ha arribat finalment al nucli habitat, però sí ha fet presència a zones més elevades del municipi, passant a transformar-se en pluja a mesura que el temporal avançava. La riera d’Oló ha augmentat considerablement el seu cabal i en ocasions ha desbordat. Hem patit un tall a l’entrada del poble, ocasionat per la caiguda d’un arbre i esllevissades. Així doncs, deixem enrere un episodi que recordarem.
Que sapigueu que si teniu imatges del temporal i les voleu compartir a Oló Temps, ho podeu fer a través d’instagram. Seguiu a @olo.temps i poseu l’etiqueta #olotemps.
El temporal ha arribat puntual però de moment només ens ha portat molt vent. Fins ara s’han registrat ràfegues màximes de fins a 66km/h de vent de Gregal a l’observatori del Torrent Gros. Degut als forts vents d’aquesta matinada, l’entrada del nostre poble ha patit un tall ocasionat per la caiguda d’un arbre a l’alçada dels malecons, però s’hi ha treballat ràpidament per poder-hi restablir la circulació. La previsió de que el vent segueixi fort es manté. Segueix sent de Gregal girant a Llevant.
Les precipitacions sembla que no ens visitaran fins a la tarda o vespre i s’intensificaran demà. Sembla però, que quan arribin, la cota de neu ja haurà començat a pujar i possiblement no vegem nevar a Oló avui. De totes maneres, degut a la complexa situació i xoc de masses d’aire, els canvis a la cota de neu encara podrien ser incerts, així que encara podem mantenir una mica d’esperança per aquells a qui ens agradi la neu.
Estem a les portes d’una llevantada de primer nivell en ple Gener, que pot regar bona part del territori.
Pel què fa al nostre poble, les prediccions assenyalen una alta probabilitat de que ens vegem afectats per aquesta llevantada, tot i que molt probablement en menor mesura del que serà en d’altres indrets. Inicialment, la cota de neu serà baixa, fet que afavorirà que poguem veure nevar a Oló. L’episodi comença el proper diumenge 19, intensificant-se de cara a la matinada de dilluns 20, coincidint amb la nostra festa local de Sant Sebastià. Serà en aquest període, comprès entre la matinada de dilluns i la tarda del mateix dia 20, que la cota de neu será més baixa. A partir de llavors, anirà pujant. Tot i les baixes temperatures que es preveuen, i la possibilitat de neu al nostre poble, a mesura que la llevantada es vagi intensificant, la cota de neu també anirà pujant. Tot i això, és una situació que cal anar seguint molt d’aprop, ja que en aquests tipus d’episodis hi poden haver canvis, tant en la cota de neu com en l’abast de les precipitacions.
Que passeu una bona Festa Major d’hivern, precaució a les carreteres i a disfrutar de la neu, si es dóna el cas.