Glòria: balanç final del temporal

Sembla ser que el temporal Glòria dóna per finalitzat el seu pas per Catalunya. Ens ha deixat imatges impactants a tot el territori, i és que ha estat un temporal de primer nivell, en el qual, fins i tot, s’han hagut de lamentar pèrdues humanes. Una mar extremadament agitada al llarg de tota la costa. Vents fortíssims i sostinguts amb puntes molt elevades. Quantitats absolutament anormals de pluja en un mes de Gener. Cabals importants en rius i pantans. Desbordaments de rius com el Ter, la Tordera… Nevades a costes mitges en un primer moment i molt abundats sobretot al Pirineu Oriental. Una prolongació del temporal de fins a 4 dies, ha fet que tots els fenòmens adquiríssin una gran magnitud, causant multitud de danys i incidències arreu: talls de llum, comunicacions afectades, platges desaparegudes, infrastuctures malmeses, importantíssimes afectacions al Delta de l’Ebre, i un llarg etcètera. Una situació excepcional que ha obligat a les autoritats a prendre mesures com confinaments en poblacions susceptibles d’inundacions, alertes i recomanacions constants a la població pel vent, pluja, neu i estat de la mar. Sens dubte un temporal que quedarà a la memòria.

Pel què fa al nostre poble, el balanç final del temporal ens dóna quantitats de pluja de fins a 141 litres dins del poble, amb petites diferències entre els seus extrems. Destacable ha estat també el vent, el qual la ratxa més alta registrada ha estat de 72km/h al Torrent Gros, el dia de Sant Sebastià al vespre. La neu no ha arribat finalment al nucli habitat, però sí ha fet presència a zones més elevades del municipi, passant a transformar-se en pluja a mesura que el temporal avançava. La riera d’Oló ha augmentat considerablement el seu cabal i en ocasions ha desbordat. Hem patit un tall a l’entrada del poble, ocasionat per la caiguda d’un arbre i esllevissades. Així doncs, deixem enrere un episodi que recordarem.

Que sapigueu que si teniu imatges del temporal i les voleu compartir a Oló Temps, ho podeu fer a través d’instagram. Seguiu a @olo.temps i poseu l’etiqueta #olotemps.

Dani Sala

Borrasca Glòria

El temporal ha arribat puntual però de moment només ens ha portat molt vent. Fins ara s’han registrat ràfegues màximes de fins a 66km/h de vent de Gregal a l’observatori del Torrent Gros. Degut als forts vents d’aquesta matinada, l’entrada del nostre poble ha patit un tall ocasionat per la caiguda d’un arbre a l’alçada dels malecons, però s’hi ha treballat ràpidament per poder-hi restablir la circulació. La previsió de que el vent segueixi fort es manté. Segueix sent de Gregal girant a Llevant.

Les precipitacions sembla que no ens visitaran fins a la tarda o vespre i s’intensificaran demà. Sembla però, que quan arribin, la cota de neu ja haurà començat a pujar i possiblement no vegem nevar a Oló avui. De totes maneres, degut a la complexa situació i xoc de masses d’aire, els canvis a la cota de neu encara podrien ser incerts, així que encara podem mantenir una mica d’esperança per aquells a qui ens agradi la neu.

Que passeu una bona diada de Sant Sebastià!

Dani Sala

Llevantada de Sant Sebastià

Estem a les portes d’una llevantada de primer nivell en ple Gener, que pot regar bona part del territori.

Pel què fa al nostre poble, les prediccions assenyalen una alta probabilitat de que ens vegem afectats per aquesta llevantada, tot i que molt probablement en menor mesura del que serà en d’altres indrets. Inicialment, la cota de neu serà baixa, fet que afavorirà que poguem veure nevar a Oló. L’episodi comença el proper diumenge 19, intensificant-se de cara a la matinada de dilluns 20, coincidint amb la nostra festa local de Sant Sebastià. Serà en aquest període, comprès entre la matinada de dilluns i la tarda del mateix dia 20, que la cota de neu será més baixa. A partir de llavors, anirà pujant. Tot i les baixes temperatures que es preveuen, i la possibilitat de neu al nostre poble, a mesura que la llevantada es vagi intensificant, la cota de neu també anirà pujant. Tot i això, és una situació que cal anar seguint molt d’aprop, ja que en aquests tipus d’episodis hi poden haver canvis, tant en la cota de neu com en l’abast de les precipitacions.

Que passeu una bona Festa Major d’hivern, precaució a les carreteres i a disfrutar de la neu, si es dóna el cas.

Dani Sala