Balanç del 2021 – Resum dels registres

Dos anys ja de funcionament de l’estació d’Oló Temps, en el que hem viscut dos anys molt diferents pel que fa a precipitació. Així com al 2020 es va resgistrar una precipitació força per sobre de la mitjana, aquest passat 2021 ens hem quedat curts. Pluges irregulars i mal repartides. Tan mal repartides que al setembre, per exemple, va caure un aiguat que va deixar 82 litres en tan sols una hora i mitja, i el dia següent en van caure 36 més en una altra forta i breu tempesta. Veniem d’una important absència de precipitacions, en la que només portavem acumulats 250 litres de gener a agost. La tardor va tornar a ser més seca del que hauria de ser, i al desembre no va ni arribar a ploure (precipitació acumulada referent només a la boira i la humitat).

L’any però començava amb una onada d’aire fred que va deixar una temperatura mínima absoluta de -7 ºC el Dia de Reis. Aquesta onada d’aire fred va precedir el Temporal Filomena: un altre episodi semblant al Glòria de l’any anterior, però que aquí no va agafar tant de ple. Aquest temporal, però, va fer història a molts punts de Catalunya, deixant nevades amb gruixos importantíssims, de més de mig metre, a cotes molt baixes i a molts punts del territori. A Oló va passar en forma d’enfarinada que, posteriorment, deixà pas a la pluja.

L’any l’hem acabat amb una altra anomalía meteorològica: un important augment de la temperatura que ens acompanyà durant l’última setmana i els primers dies del 2022.

Aquí podeu observar la taula-resum del 2021:

A continuació es resumeixen les dades més destacables de l’any:

Temperatura mitjana:13.6 ºC
Temperatura màxima:40,1 ºC
Temperatura mínima:-7.0 ºC
Precipitació acumulada:541.5 l/m2
Ratxa màxima de vent:62,8 Km/h

Cal tenir en compte, també, que les dades obtingudes es registren a una localització concreta del poble. S’ha d’assumir que hi pot haver diferències amb valors obtinguts per altres observadors. Per exemple, la precipitació en dies de tempesta acostuma a variar d’algun litre entre diferents punts del poble. Les temperatures també poden registrar una petita diferència degut a l’altura, exposició o ubicació del sensor. Pel què fa al vent, depèn totalment de la ubicació. En el cas del sensor d’Oló Temps, queda força arrecerat dels vents de Nord i Oest. Potser per aquest motiu, la taula mostra un predomini del vent de Sud-Est.

I finalment, agraïr a tothom qui participeu d’alguna manera o altra a fer viu i dinàmic aquest projecte. Com els que compartiu publicacions d’Instagram, comenteu els valors diaris, debatiu i especuleu pels xats i al carrer…us animo a seguir-ho fent. Gràcies!

Dani Sala

Comparteix-ho:

One thought on “Balanç del 2021 – Resum dels registres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *